Na početku…

…beše reč…
…bi svetlo…
…Aummm…
…big bang
…zvuk…
…vibracija…
…magija…

Reč i dalje živi, traje, pleše,evoluira… Reči se pevaju, prenose govorom, slikama, znakovima, simbolima, elektronski…reči su magija.
Postoji razlog da se bavimo ovom magijom, rečima, u svrhu naše uloge živog bića, čoveka u vrtlogu tog sveopšteg postojanja.

Onog momenta kada je čovek video sebe kao deo svog okruženja i kada je primetio granicu između ostatka postojanja i sebe postao je svestan.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Da li je to tako bilo i kada je bilo ne znamo zasigurno ali zato znamo kako je nastao univerzum, kako je Bog stvorio Zemlju i sve na njoj, prvog čoveka i ženu…ili bar mnogi od nas misle da je tako jer su im to kazale reči iz knjiga koje se ne opovrgavaju. Zemlja je okrugla to manje-više znamo ali do pre nekoliko stotina godina je bila ravna ploča. Kolumbo je krajem petnaestog veka tražeći Indiju vodio dva brodska dnevnika. U jedan je upisivao prave podatke o poziciji i pređenoj daljini i taj je dnevnik je držao u tajnosti dok je u drugi pisao smanjene vrednosti koje je iznosio osoblju jer su se mnogi članovi njegove posade plašili da će doći do kraja Zemljine ploče i pasti u ambis.
Bilo je to delo reči, magije koju su neki ostavili pokolenjima zarad mira i piramidalnog poretka na Zemlji.
Zar ne treba da se upetljamo u tu magiju i probamo da otkrijemo njene puteve i stranputice a kako drugo nego rečima (i njihovim derivatima)?

Dakle veći deo poznate istorije imamo odgovore na sva pitanja kojima čovek treba da se bavi. Te odgovore je dala religija i mitologija kroz priče koje traže tumačenje. Ali u novijem dobu se pojavio novi propovednik, novi kreator, lik sa bradom po imenu Čarls Darvin i 1859.g. doneo na Zemlju ispisane reči na pločama koje je nazvao O poreklu vrsta.
Naravno da je to podiglo veliku prašinu, a kako i ne bi kada se skupljala hiljadama godina, ali malo pomalo teroija je postala prihvaćena jer je viđenijim ljudima delovala smisleno. Kad viđeni i ugledni nešto prihvate onda se to podrazumeva. U Sremu postoji izreka: Kad se sin siromaha napije u kafani pa napravi lom kažu ‘pijana budala’, a kad se gazdački napije i polupa pola kafane onda se kaže ‘bio ves’o’.

darvin

Grčevita je to borba bila, jer reći pastirima superiornih bića, vladaocima prirode stvorenim po liku Boga da mu preci imaju nekakve veze sa životinjama… Zamislite da jednoj svinji kažete: – Svinjo jedna, – i da ona razume šta ste joj i zašto ste joj to rekli, šta bi vam odgovorila? Rekla bi: – Nisam ja svinja, stoko jedna – i rastrgla bi vas.
Ne kaže se džabe: – Ne bacajte bisere pred svinje.

Prašina se sleže tako što se odlaže progon i spaljivanje, ili se menjaju načini egzekucije i metodi povratka zabludelih sinova na pravi put. Zašto su zabludeli? Zato što su postali svesni čuda da je, na primer, Zemlja okrugla.
Nedavno se na jednom web magazinu pojavio naslov koji otprilike glasi: Lagali su vas da je Zemlja okrugla, ipak je ravna ploča.
Poraz dakle nije priznat jer zna se ko sme imati monopol nad čudima. Bitka za svesnost i dalje traje.

Ako je umetnost najveća čovekova tekovina onda je verovatno u tesnoj vezi sa razvojem svesti čoveka i ako pratimo istoriju umetnosti i ono čime je čovek hranio svoja čula onda možda možemo doći i do nekog početka svesnosti.

Dobar deo inspiracije za ovaj niz reči je došao od filma Otkrivanje Altamire (Finding Altamira) sa Antonijem Banderasom u glavnoj ulozi. Odlična tema, odličan film, istinita priča koja se dogodila pre samo stotinak godina, a koja ne ostavlja ravnodušnim. Preporučujem.

Između ostalog, još jedna priča koju sam ja video u ovom filmu:
Evropska civilizacija kao superiorna vrsta je istrebila bizona, stvorila je superiornu ideologiju, superiornu religiju, a onda je prešla preko Velike vode i skoro istrebila i bizone i starosedeoce na tom konitinentu jer je imala Bogom dano pravo na to, jer je njena tehnologija (a time i svest) daleko razvijenija nego kod tih divljaka. A da li je tako?

pocahotas
Foto: Printscreen You Tube

Ima li čovek pravo na razvoj svoje svesti a da ga u tome ne sprečavaju oni iznad u ljudskom lancu ishrane?

Advertisements

Author: sashamaletic

…neko ko se ne može i ne želi definisati kao zanimanje, već pre kao tragalac, disident, neko ko uvek traži i onu drugu stranu, istraživač u oblastima: likovnih i primenjenih umetnosti, muzike, poezije, fotografije, dizajna, raznih zanata, filozofije, psihologije, religije, tradicionalne medicine, spiritualnosti, dalekoistočne tradicije, sporta, borilačkih veština, ličnog razvoja, Reikija, joge, meditacije,…Ljudsko biće, otac, stanovnik ove planete. Od 2007. godine učenik Milenka Vlajkova (Juen Xian), majstora individualne meditacije, psihologa i psihoterapeuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s