Priča o jednakosti

Dva provalnika su jedne noći upala u kuću velikog bogataša s namerom da je opljačkaju i podele plen. Uspeli su da pronađu i iznesu mnoge dragocenosti, novac, srebrni i zlatni nakit, dragulje i još dosta toga vrednog.
Kada su se vratili u svoju bazu, presrećni zbog uspešne pljačke i bogatog plena, odmah su stali da dele plen između sebe. Novac i dukate su izbrojali i podelili ali kad su bile u pitanju ostale dragocenosti nikako nisu mogli da se dogovore. Gotovo svaki predmet, nakit, dragulj su obojica htela za sebe i dolazilo bi do svađe.
Razmišljali su kako bi mogli da podele nakit i ostale dragocenosti. Jedan od njih je predložio:
Nedaleko odavde živi jedan mudri starac. Svi idu kod njega po savet, hajde da odemo da njega pitamo, on će znati da podeli blago među nama.
– Hajde – odgovori drugi.
Spakovali su svo blago koje su opljačkali i uputili se do mudraca. Izneli su blago pred njega i upitali ga:
– Ti si mudar, savetuješ ljude, pa hajde pomozi nama i podeli ovo blago između nas dvojice.
– Da li hoćete da ga podelim po pravdi ljudskoj ili po pravdi božjoj? – upita mudrac.
– Po pravdi božjoj – odgovoriše oba razbojnika.
Starac uzme jednu šaku dragulja i nakita i pruži jednom od razbojnika, a sve ostalo dodeli drugom razbojniku. Obojica su zinuli od čuda, ovaj što je dobio više od radosti, drugi od neprijatnog iznenađenja, pa upita starca:
– Kako si ovo podelio, gde je tu pravda?
Pitao sam vas, rekli ste po božjoj pravdi, pa sam tako i podelio. – odgovori im mudrac – Bog nikom nije dao isto, ne postoje dva ista, niti postoje dve iste stvari na svetu. Neko je bogat, neko siromašan, neko mudar, a neko glup, neko je muškarac, neko žena. Pravdu jednakosti i ravnopravnosti su izmislili ljudi.

nathan-walker-39314

Priču ispričao: Juen Xian, majstor individualne meditacije.

Advertisements

Author: sashamaletic

…neko ko se ne može i ne želi definisati kao zanimanje, već pre kao tragalac, disident, neko ko uvek traži i onu drugu stranu, istraživač u oblastima: likovnih i primenjenih umetnosti, muzike, poezije, fotografije, dizajna, raznih zanata, filozofije, psihologije, religije, tradicionalne medicine, spiritualnosti, dalekoistočne tradicije, sporta, borilačkih veština, ličnog razvoja, Reikija, joge, meditacije,…Ljudsko biće, otac, stanovnik ove planete. Od 2007. godine učenik Milenka Vlajkova (Juen Xian), majstora individualne meditacije, psihologa i psihoterapeuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s