Priča o dve žabe

U jednom bunaru je od svog dolaska na svet živela žaba. Bunar je bio dosta dubok tako da nije mogla da iskoči i nikada nije videla svet izvan bunara.
Jednoga dana, za vreme sušnog perioda, u potrazi za vodom druga žaba je upala u taj bunar. Žaba koja je već bila u bunaru se strašno uzbudila tim dolaskom uljeza.
-Ko si sad pa ti ?! – upita žaba domaćin.
– Ja sam žaba, kao i ti, zar ne vidiš?
– Ne možeš ti biti kao ja, iako ličiš. Odakle si došla?– ponovo drsko upita žaba domaćin.
– Došla sam odgore. – odgovori joj začuđeno pridošlica.
-Kako odgore, kako ti možeš da se stvoriš odgore, šta ćeš ovde?
– Ali gore je čitav svet, , ima mnogo žaba i drugih stvorenja, postoje mnoge vode,bare, reke, jezera, ogromna mora.Upala sam slučajno jer je moja bara presušila– rekla je pridošla žaba, shvativši da ova nikada nije izašla iz bunara.
– Šta pričaš gluposti, jedino ja postojim na ovom svetu. Ovo je sva voda koja postoji. Ti lažeš, izmišljaš, gubi se odavde.
Besmisleno je osobama uljuljkanim u sopstvenu sujetu objašnjavati suštinu stvarnosti. Besmisleno je egoistima ukazivati na to da žive u sopstvenom zatvoru, da su robovi sopstvenog slepila, pogrešnih uverenja, pohlepe, neznanja i pogrešnih znanja. Zaslepljeni ne veruju probuđenima, jer njima vlada strah od nepoznatog.
Čovek najpre treba da se oslobodi prijanjanja za materijalna dobra, prijanjanja za moć, neznanja i pogrešnih znanja. Tek onda može da napreduje.

frogs-1274769_640
Enter a caption

Onoga ko zna i zna da zna, – sledite.
Onoga koji zna, a ne zna da zna – budite.
Onoga koji ne zna, i zna da ne zna – učite.
Onoga koji ne zna, a misli da zna – klonite se u širokom luku.

                                                                                     Kineska izreka

 

Advertisements

Author: sashamaletic

…neko ko se ne može i ne želi definisati kao zanimanje, već pre kao tragalac, disident, neko ko uvek traži i onu drugu stranu, istraživač u oblastima: likovnih i primenjenih umetnosti, muzike, poezije, fotografije, dizajna, raznih zanata, filozofije, psihologije, religije, tradicionalne medicine, spiritualnosti, dalekoistočne tradicije, sporta, borilačkih veština, ličnog razvoja, Reikija, joge, meditacije,…Ljudsko biće, otac, stanovnik ove planete. Od 2007. godine učenik Milenka Vlajkova (Juen Xian), majstora individualne meditacije, psihologa i psihoterapeuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s