O POZITIVNOM MIŠLJENJU

 

Razgovarao sam nedavno sa prijateljicom i kako se nismo dugo videli, tema su bila standardna pitanja: Šta ima kod tebe, šta se dešava..? Rekao sam kako imam problema sa poslom i finansijama, kako sam u fazi promena, da sam suočen sa problemima u sistemu, itd. Prekinula me je i vrlo sugestivno otresla: – To je zato što tako razmišljaš, privlačiš probleme, treba da misliš pozitivno, da zamišljaš kako se sve odvija kako ti hoćeš, treba da privlačiš blagostanje… –  Pristalica je pozitivističkog pristupa stvarnosti, zakona privlačnosti, pričama o Ljubavi, blagostanju, harmoniji, cveću, romantici i afirmativnom rešavanju problema.

Pustio sam je da završi svoje izlaganje, da bih kroz dalji razgovor shvatio da ona ima: stambenih, porodičnih, postbračnih i poslovnih problema, a ostatak večeri se sveo na njeno kukanje na probleme koje ima sa svojim ljubavnikom za kog nije znala ni da li joj je dečko ili samo ljubavnik. Dakle nije imala ni Ljubavi. Do kraja sam ja bio savetodavac koga je posmatrala širom otvorenih očiju, ne verujući kako opisujem njene stavove i apsolutističke zahteve koje postavlja svom ljubavniku i ljudima oko sebe. Sledeći put mi je rekla: Al’ si me prodrm’o. Ja to uopšte nisam tako videla.

pink sunglasses

Danas su vrlo popularne filozofije ružičastih naočara, ili pozitivno mišljenje, koji se propagira kroz lajf koučinge, motivacione govore, i slično. Daleko od toga da je to sasvim loše, i kao što moj prijatelj Vlada Labat kaže:  Idite i kod samog đavola ako ćete tamo naći zrno bisera  Ali, za takve stvari treba imati mudrost odvojiti biser od ostalog đubreta. Treba znati šta je dobro za nas, odvojiti žito od kukolja.

Uzimati samo ono što je pozitivno i lepo je laganje sebe, potiskivanje svega onoga što nam se ne sviđa. Njegoš je u Gorskom vijencu napisao: – Čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju.  Osho kaže da je to siromašna filozofija i biranje samo pola istine, i podrobno je ovaj problem opisao u knjizi  Od neznanja do istine.

Ako zatvorite vrata svim manama i istina će ostati napolju –  reče Rabindranath Tagore.

Zamislite kad bi iz taoističke filozofije izbacili yin  i ostavili samo yang, pozitivni muški princip. Princip harmonije i ravnoteže ne funkcioniše tako. Dok gledamo samo ono što je nama lepo iza nas se dešavaju ratovi, gladi, velike patnje, nestanci vrsta. Svako od nas je odgovoran za sve što se dešava na planeti, čak i kada ne učestvujemo u nečemu, mi prećutno odobravamo to. Svako ko je svestan će misliti o ovome, a za ostatak ostaje samo da se nadamo.

Svesnost je shvatanje činjenica koje postoje u našoj stvarnosti.

positive-455584_640

Sve te motivacione filozofije, pozitivno mišljenje, lajf koučing, raznorazne terapije, metode i slično iščupane su iz konteksta različitih religioznih učenja, tradicija i naučnih istraživanja. Principe zdravih stavova, zdravog razmišljanja i motivacije je Albert Elis, poznati američki psiholog, opisao polovinom prošlog veka. Motivacija je opisana u Bibliji, ali je isto tako osuđena gordost, pohlepa, licemerje. Smernice za ispravan život ima islam, budizam, taoizam… Svaka tradicija ima te smernice, ali su one danas pokradene, ogoljene, osakaćene i komercijalizovane

Ono što je još gore je da se kroz neke od tih motivacionih tehnika još više ističu: samovažnost, egoizam, ponos, intelektualna i duhovna arogancija, itd. Imam utisak da je učenje o pozitivnom mišljenju ciljano naručeno i kreirano kako bi ljude držalo u šablonu američkog sna pedesetih godina prošlog veka gde bi svi bili: srećni, samozadovoljni, nasmejani, slepi, glupi i poslušni. Neki autori, između ostalih i Osho, su navodili da je stvaranje tih učenja imalo za cilj, upravo stvaranje poslušnog društva. Nova religija za Novi svet. Probuđeni pojedinac nije dobrodošao ni u jednom sistemu. Da nije tako knjiga Lujze Hej nikada ne bi postala toliko popularna. U Americi to tako ide.

Milenko Vlajkov, psiholog i psihoterapeut, majstor Individualne meditacije je na jednom od svojim predavanja istakao da  je pozitivno mišljenje pogrešno učenje, jer ima pristrasan, iskrivljen pogled na stvarnost. Pristalice pozitivnog mišljenja tvrde kako je sve dobro, a da li je dobro kada čovek pati, trpi bolove ili nasilje? On kaže da je imati želje uredu, sve dok su one zdrave i dok ne prijanjamo za njih, odnosno, dok ne postanu apsolutistički zahtevi. Ali ako uspemo da privučemo svo to izobilje, bogatstvo, ljubav i sav ostali konfor, tada prestaje razvoj. Ako dobijemo nešto za čega se nismo trudili onda ono nema vrednost, već suprotno. Zdrav optimizam, ne pozitivno mišljenje.

Možda grešim ako kritikujem pozitivno mišljenje i zakon privlačenja, ali se pozivam na autoritete u ovoj oblasti i mislim da to nije baš tako kako ta učenja prikazuju. Ove priče mogu biti korisne 90% za nas, ali onih drugih 10% mogu da nam neprimetno nanesu veliku štetu, da nas osakate duhovno i potpuno blokiraju za lični razvoj. Budizam smatra da su želje jedan od uzroka ljudske patnje i cilj je osloboditi se želja i prijanjanja, dok je realizacija želja na lak način i istrajavanje na željama ono što zakon privlačenja nudi.

Poznanica mi je ispričala kako je njena dobra drugarica poželela da se umesto masažom bavi predavanjima, tj. odlučila je da postane lajf kouč. Završila je kurs od nekoliko dana, dobila sertifikat, pročitala nešto literature i počela da drži predavanja. Imala je slabu posećenost, pa je dotičnu drugaricu upitala kako da privuče masu na svoja predavanja.

-Šta treba da predaješ? – upitala ju je.

-Zakon privlačenja.

-Pa kako misliš da predaješ ono što ne znaš da primeniš ?  – odgovorila joj je i istog momenta postala bivša drugarica.

Komentar je možda suvišan. Imate devojku u ranim tridesetim sa nekim kratkim kursom učenja Lujze Hej, bez nekog iskustva, i ona hoće da bude učitelj, motivator, predvodnik, šta god i da zarađuje od tog. Ona može da prepriča teoriju, ali prvo nezgodno pitanje, koje nije napisano u knjizi, može da je baci na kolena.

say-yes-to-the-live-2121044_640

Ne mogu da se setim imena filozofa koji je rekao: Žena ne može biti filozof dok god ima menstrualni ciklus. To ima smisla obzirom na činjenicu da su biološki nagoni za produženjem vrste kod žena veoma jaki,  pogotovo u tridesetim godinama, kao i  to da svet, zbog svoje prirode posmatraju više emotivno nego racionalno. Za muškarce kažu da ne mogu imati mudrost dok ne steknu sedu kosu, što takođe ima smisla kada se ima u vidu da je životna zrelost muškarca oko pedesete godine. Personifikacija mudrosti je uvek bio sedi starac, dakle neko ko pored znanja ima i dugogodišnje  iskustvo.

Izrecitovati mudre reči može svako, prepričati i objasniti može svako, ali primeniti mudrost…

Neko je na fejsbuku napisao komentar: Zašto svaka treća žena posle trideset pete postaje instruktor joge, lajf kouč, ili motivacioni govornik? 

Ponos i glad za uspehom kao odlike ega i kao nusprodukt emancipacije žena i feminističkog propagiranja tzv. uspešne žene. Kao da žena nije uspešna ako samo ima harmoničnu porodicu, kvalitetno odgajenu decu, već mora poslovno da uspe, po bilo koju cenu. Ne kažem da ne treba, ali zar to nije dodatni socijalni pritisak? Do kraja će biti više životnih učiteljica nego učenica.

Na ovim prostorima imamo toliko govornika i savetnika ovog tipa da bi realan rezultat trebalo da bude rapidan napredak u svim sferama društva, a mi imamo samo propadanje i degradiranje: ekonomski, moralno, pravno, porodično, duhovno… Filozofija stvaranja robova, mentalnog robovlasništva koje daje iluziju sreće i pretvara u neprijatelje sve one koji imaju moć da probude ljude.

Znam da će se mnogi ljutiti i naći uvređenim ovim, pogotovo ženski deo, ali oni koji se prepoznaju, a mogu da sklone ego, će shvatiti ovo kao poziv na promenu i osvešćivanje. Čast istinskim učiteljima, a povređenim sujetama opraštam jer sam i sâm bolno podnosio svaki šiljak istine koji je napadao moja pogrešna uverenja.

Veliki je problem što je mnogima to jedini način zarade, ali treba imati u vidu i odgovornost koju imamo za sve što uradimo i za svaku reč koju izgovorimo ili napišemo. Nije bitno da li verujemo u karmu, zagrobni život, ili neki vid uzročno-posledičnog zakona, ali moralni kodeks je neophodan kod svakog pojedinca koji drži do razvoja svesnosti.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhackspiritorg%2Fvideos%2F690206357836465%2F&show_text=0&width=560

Logičan nastavak u narednom tekstu pod naslovom Tržište duhovnog i ličnog razvoja.

 

Foto: Pixabay

Advertisements

Author: sashamaletic

…neko ko se ne može i ne želi definisati kao zanimanje, već pre kao tragalac, disident, neko ko uvek traži i onu drugu stranu, istraživač u oblastima: likovnih i primenjenih umetnosti, muzike, poezije, fotografije, dizajna, raznih zanata, filozofije, psihologije, religije, tradicionalne medicine, spiritualnosti, dalekoistočne tradicije, sporta, borilačkih veština, ličnog razvoja, Reikija, joge, meditacije,…Ljudsko biće, otac, stanovnik ove planete. Od 2007. godine učenik Milenka Vlajkova (Juen Xian), majstora individualne meditacije, psihologa i psihoterapeuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s