TRŽIŠTE DUHOVNOG I LIČNOG RAZVOJA

Kada neko poželi da krene nekim duhovnim putem, trebalo bi da se dobro potkuje finansijski. Ukoliko iz prve pronađe svoj put onda je to velika sreća, mada je dobro ako uopšte pronađe posle mnogo godina lutanja i rasipanja novca od vrata do vrata.

Jedna osoba je na društvenoj mreži postavila pitanje, da li neko ima neku meditaciju da joj preporuči. Hteo sam da izađem u susret i objasnio da je za to potreban neki majstor, učitelj koji će joj odrediti i dati meditaciju, da je meditacija moćna alatka koja može da pomogne, ali i nanese štetu ukoliko nije odgovarajuća. Odgovorila mi je: – To je tako u vašem svetu, ne i u našem. 

Ne znam šta je to značilo, ali sam video da su ponude na koje je reagovala bile neki relaksacioni muzički spotovi sa Ju Tjuba, neke relaksacione vizualizacije i slične stvari. To nije meditacija, to je zaglupljivanje i uljuljkivanje u mlaki trans, rasejanost. To je isto kao i popiti pivo, popušiti neku laku drogu, odslušati lepu kompoziciju i tako nešto. Meditacija je aktivna mentalna vežba koja ima određenu svrhu. Razvijanje uma je vrlo slično razvijanju tela i kao što postoje razne vrste vežbi za telo tako postoje vežbe za mozak i um koje nisu lake, ni zanimljive,  jer da su lake ne bi imale nikakav efekat. Reč meditacija je nastala iz latinske  reči meditatio koja znači dubokoumno razmišljanje.

finger-769300_640

Iz radoznalosti sam jednom otišao na predavanje o Rekonekciji i Rekonektivnom isceljivanju. Predavanje je držala starija žena koja je dosta nejasno objasnila šta je to, ali je zato tečno i emotivno pričala o svojim iskustvima sa trodnevnog kursa Erika Perla koji je platila 3600 €. Zatim su ona i njena koleginica demonstrirale na svakom pojedinačno, energetski tretman rukama. Tri meseca kasnije sam tu ženu video kako ide kod jednog energetičara i spiritualiste na tretmane. Štaviše, bila je redovni pacijent tog duhovnjaka, kao i mnogi drugi iscelitelji, terapeuti i slični.

Kako neko može lečiti druge pre nego što izleči sebe?

Jedan od veoma uticajnih iscelitelja duhovnim energijama na ovim prostorima Ljubiša Stojanović, koji je tvrdio da je visoko prosvetljen, je oboleo od kancera i posle nekoliko godina umro u mukama. Imao je vrlo dobro razvijen posao isceliteljskim proizvodima i tvrdio da je mogao da isceli čak i kancer. Da je određene isceljujuće efekte mogao da proizvede lično sam se uverio, ali to je bilo daleko slabije od onoga što je tvrdio. Neki njegovi sledbenici su nastavili da idu njegovim putem…

vreca

Na internetu postoji hiljade adresa raznoraznih učitelja meditacije. Teško da je i jedan procenat njih zaista probuđeni majstor dostojan preuzimanja odgovornosti za razvoj drugih.

Instant duhovnost je postala vrlo unosan posao, a kako i neće kada sa druge strane ima mušterije spremne da plate da sve to neko drugi odradi za njih. Duhovnost je postala popularna i moderna i sliči odlasku kod manikira, masera, ili kod doktora koji će propisati duhovno pojačalo, molitvu, afirmaciju, amajliju, koje će odraditi sve što vam treba, a koju ćete kupiti u vidu, mandale, kartice, CD-a, slike, knjige ili nekog priveska. U najboljem slučaju se svede na dobijanje neke relaksacione tehnike koje nas uvode u opušteno stanje i trans, ali to nije razvoj, to je bežanje od stvarnosti. A kada pričate sa njihovim pacijentima onda ispada da, njihov guru zna sve, da oni znaju mnogo, a svi ostali ne znaju ništa i potpuno su u mraku tako da ih treba drmusati i terati da rade isto što i oni. Ustvari je to skup osoba punih problema, željnih da se izleče, obogate, dođu do seksa, do bogatih i lepih bračnih partnera… Ukratko, da zadovolje bazične prohteve.

Kada te duhovnjake pitate da vam objasne šta njihova metoda ili tehnika radi, oni će vas zatrpati informacijama,  gomilom reči, ali suštinu vam neće reći. Suština je da ste vi hrana za njihov interes, njihov ego. Prodaju maglu, ali i to je za ljude, jer dok je ovaca, biće i vune. Pravi majstor će vam objasniti ono što ga pitate, a zbog ovih nabeđenih oni pravi ne mogu da dođu do izražaja pa su čak i proganjani i nazivani sektašima, mađijašima, itd.

O religijskim pravcima, njihovim sektama i istorijskom monopolu nad psihofizičkim razvojem čoveka u vidu odlaska u hram, dobrovoljnim prilozima, molitvama, nema potrebe da pišem.

Isceljujuće tehnike, terapije, moderna psihologija i sl. ne mogu da se ocrne potpuno, ali ne mogu ni da se podvedu pod lični i duhovni razvoj. One su samo, manje ili više, terapija, isceljenje, priprema za duhovni i lični razvoj,  jer da bi se čovek razvijao prvo mora da se oslobodi ega, svojih mentalnih i emocionalnih blokada, čemu inače služi psihoterapija. Regresoterapija je takođe razvijena od strane psihologa, ali kao i sve ostalo ima preteču u šamanizmu.

Terapeuti koji rade sa energijama su takođe, samo terapeuti koji mogu pomoći, izlečiti ili otkloniti simptome, ali da bi došlo do korenitog isceljenja mora se promeniti i razviti svest, a takođe i telo dovesti u optimalno stanje, i to je ono što će iskreni energetičari da vam i saopšte. Ja sam energetske tretmane uporedio sa tuširanjem koje moramo svakodnevno da primenjujemo jer se svaki dan prljamo. Dakle treba se iščupati iz blata.

Krađa tradicionalnih znanja i čupanja iz konteksta tradicije je masovna pojava danas. Na primer – mindfulness meditacija je iščupana iz budizma i to je jedna od meditativnih tehnika poznata kao vipassana. Čak i tvorac majndfulnesa Džon Kabat- Zin, na poslednjem kongresu Minded Life u Berlinu se odrekao majndfulnes meditacije i kritikovao njeno korišćenje, jer ju je on uveo kao terapiju, a ne kao instant meditaciju koja donosi samo kratkotrajne pozitivne rezultate, kako se sada koristi i komercijalizuje.

Milenko Vlajkov, učesnik ovog kongresa, je kritikovao uzimanje ove tehnike iz budizma. On navodi da je majndfulnes, instant antistres program i na zapadu se koristi u terapijske svrhe dok je na istoku ova meditacija namenjena dostizanju probuđenog uma. Kada se iščupa iz konteksta onda je rekalsaciona tehnika koja stvara osećaj blaženstva, što je usporavanje moždanih procesa, razvijanje lenjosti, robovanje zoni udobnosti, oslobađanje od stresa, suprotno razvoju i to je ono što Zapad hoće.

Transcendentalna meditacija je takođe relaksaciona tehnika koja je stekla veliku popularnost zahvaljujući Bitlsima, koji su tvrdili da su se prosvetlili njome, ali nije razvojna tehnika. Milenko Vlajkov navodi kako se tehnike, preuzete od neke tradicije, ogole i prilagode zapadnom čoveku,  a onda izgube svoju suštinu i čak mogu postati štetne. Ako su čak i svrhovite, onda je nepošteno ne nazivati ih pravim imenom i ne primenjivati ih u kontekstu tradicije u kojoj su nastale, jedno moralno nepoštenje, nepoštovanje autorskih prava..

Još jedan primer je tehnika koja je kod nas poznata kao porodični poredak ili poredak ljubavi, ili sistemske konstelacije, koja je šamanska tehnika preuzeta od Afričkih plemena, ogoljena i prilagođena zapadnom tržištu od strane Berta Helingera. Takođe imamo bar sto vrsta joge i raznih vrsta fitnesa i načina vežbanja, koje su sve potekle iz jedne jedine joge koja se hiljadama godina razvijala i usavršavala u Indiji kako bi ispunila potrebe čoveka na najbolji način.

Marketing nema obzira prema tradiciji.

moderna yoga

Razvoj je naporan dugogodišnji rad i učenje, jer vežba stvara majstora i stvara pogodno tle za sadnju semena znanja. Lični razvoj je razvijanje filogenetski najmlađih funkcija svesti, dakle onih sposobnosti koje su se kao poslednje razvile u čovekovom evolutivnom razvoju: mišljenje, pamćenje, koncentracija, kreativnost… Jer to je ono što nas razlikuje od životinja. Kognitivne funkcije, motorne funkcije, emocionalnost i motivacija su aspekti koje je potrebno razvijati kod ličnosti. Stvoriti najbolju verziju sebe.

Samo to je nešto što se ne može kupiti i steći za tri dana, ili tri meseca, niti se neko može prosvetliti čitanjem knjiga, gledanjem spotova na Ju Tjubu, bavljenjem energijama ili zakonom privlačenja.

Oni koji su podrobnije ispitivali, kažu da najviše 10% sadržaja na internetu ima veze sa istinom, a ostalo su laži i gluposti. Slažem se sa ovim jer je najefikasniji način sakrivanja istine zatrpati je smećem, pa ko ima oči neka vidi, i ko ima uši neka čuje. Ostali se zabavljaju polemikom, da li je  Zemlja ravna ili okrugla, ko je napravio piramide i koliko su stare, ima li vanzemaljaca,… Kao da je to važno za nas, kao da će to rešiti naše probleme, kojih je sve više.

Svakoga dana pročitam neki novi naslov za neku novu biljku koja leči rak, ili koja leči sve bolesti. Svakoga dana novi naslov koji počinje sa: – Stručnjaci su otkrili… Koji stručnjaci, iz koje ustanove? Na sličan način su tvrdili stručnjaci da svaki čovek treba da popije dve litre vode dnevno, pa su žene počele masovno da nose flašice neke markirane vode u torbicama i da svaki čas pijuckaju na ulici.

Takav je bio modni trend, dok se nije ispostavilo da je i to bila marketinška patka. Modne trendove je najlakše plasirati preko ženske populacije, a dobar deo i preko tinejdžera. Ne moraju ni da izmisle imena, doktore stručnjake, uverljivije je kad potplate ili ucene nekog stvarnog naučnika. Isti slučaj je i sa tržištem duhovnog i ličnog razvoja.

Probuđeni umovi na svetu se broje na prste, i samo mali broj ljudi zna za njih. Oni se ne eksponiraju, jer nemaju potrebu za tim, a pomažu onima koji traže i koji su spremni da krenu putem.

 

 

Foto: Pixabay

Advertisements

Author: sashamaletic

…neko ko se ne može i ne želi definisati kao zanimanje, već pre kao tragalac, disident, neko ko uvek traži i onu drugu stranu, istraživač u oblastima: likovnih i primenjenih umetnosti, muzike, poezije, fotografije, dizajna, raznih zanata, filozofije, psihologije, religije, tradicionalne medicine, spiritualnosti, dalekoistočne tradicije, sporta, borilačkih veština, ličnog razvoja, Reikija, joge, meditacije,…Ljudsko biće, otac, stanovnik ove planete. Od 2007. godine učenik Milenka Vlajkova (Juen Xian), majstora individualne meditacije, psihologa i psihoterapeuta.

2 thoughts on “TRŽIŠTE DUHOVNOG I LIČNOG RAZVOJA”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s